Kanel-och honungskrans

Kanel-och honungskrans

– Frukost / efterätter –

Kanel- och honungskrans

Kanel- och honungskrans
Dela med sig

– Antal personer –

 6 personer

– Tidsåtgång​-

2 timmar

– Svårighet​ –

Lätt

Ingredienser

  • 250 g mjöl
  • 1 påse torrjäst
  • 2 ägg
  • 3 msk mjölk
  • 2 msk vatten
  • 2 ägg
  • 100 g smält smör
  • 4 msk blomsterhonung
  • 10 cl crème fraîche
  • 1 tsk salt
  • 2 nypor kanel

Så här gör du

  1. Blanda mjölet och jästen i en bunke.
  2. Tillsätt rumstempererad mjölk och vatten, och knåda i 1 minut med elvisp eller matberedare.
  3. Blanda i honungen, saltet och äggen och knåda i 10 minuter.
  4. Vänd långsamt i det smälta smöret och knåda tills degen är jämn.
  5. Häll degen i en smörad och ströad kakform och fördela med handen degen i hela formen.
  6. Låt jäsa i 25 °C. i 1 timme.
  7. Använd fingret för att trycka små hål i degytan med några centimeters mellanrum.
  8. Fyll hålen med crème fraîche och pudra över med florsocker och kanel.
  9. Ställ in i ugnen, 180 °C i 35 minuter.
  10. Ta ur kakan ur formen direkt när den tas ur ugnen.

Kaka med äpplen; mandel; kardemumma och honung

Kaka med äpplen; mandel; kardemumma och honung

– Frukost / efterätter –

Kaka med äpplen

Kaka med äpplen
Dela med sig

– Antal personer​ –

6 personer

– Tidsåtgång​ –

1 timme

– Svårighet​ –

Lätt

Ingredienser

  • 4 msk citronblomshonung eller blomsterhonung
  • ca 6-7 frön av grön kardemumma
  • lite ströbröd, lite florsocker
  • 65 g mjöl
  • 2 ägg
  • 200 g mandelpulver
  • 100 g normalsaltat smör i små mjuka tärningar
  • 2 skalade äpplen skurna i små tärningar

Så här gör du

  1. Öppna kardemumma-fröna, ta ut de svarta fröna inuti och krossa dem i en mortel.
  2. Häll de krossade fröna i en bunke och blanda med hälften av honungen och äpplena, och ställ åt sidan.
  3. Smörj och ströa en kakform.
  4. Häll mandelpulvret och smöret i en annan bunke. Arbeta ihop mandeln och smöret med händerna tills de formar en jämn deg.
  5. Lägg till ägget ett och ett, därefter mjölet och resten av honungen. Blanda väl.
  6. Häll smeten i formen och täck den med äppelblandningen.
  7. Ställ in i ugnen, 190 °C, 40-45 minuter.
  8. Låt kakan svalna i formen innan du tar loss den och pudra med florsocker. Du kan strö över mandelspån om du vill, och byta ut florsockret mot honung.

Tips: Kakan jäser nästan inte alls; det är normalt.

All vår honung är kontrollerad och garanterad*