– Frukost / efterätter –
Kaka med äpplen



– Antal personer –
6 personer

– Tidsåtgång –
1 timme

– Svårighet –
Lätt
Ingredienser
- 4 msk citronblomshonung eller blomsterhonung
- ca 6-7 frön av grön kardemumma
- lite ströbröd, lite florsocker
- 65 g mjöl
- 2 ägg
- 200 g mandelpulver
- 100 g normalsaltat smör i små mjuka tärningar
- 2 skalade äpplen skurna i små tärningar
Så här gör du
- Öppna kardemumma-fröna, ta ut de svarta fröna inuti och krossa dem i en mortel.
- Häll de krossade fröna i en bunke och blanda med hälften av honungen och äpplena, och ställ åt sidan.
- Smörj och ströa en kakform.
- Häll mandelpulvret och smöret i en annan bunke. Arbeta ihop mandeln och smöret med händerna tills de formar en jämn deg.
- Lägg till ägget ett och ett, därefter mjölet och resten av honungen. Blanda väl.
- Häll smeten i formen och täck den med äppelblandningen.
- Ställ in i ugnen, 190 °C, 40-45 minuter.
- Låt kakan svalna i formen innan du tar loss den och pudra med florsocker. Du kan strö över mandelspån om du vill, och byta ut florsockret mot honung.
Tips: Kakan jäser nästan inte alls; det är normalt.